THL:n selvitys toiminnanohjausjärjestelmistä: kohti vaikuttavampaa ja yhtenäisempää palveluohjausta
21.05.2025
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteutti vuoden 2024 lopulla kattavan selvityksen hyvinvointialueiden toiminnanohjausjärjestelmistä ja niihin liittyvistä toimintamalleista osana kestävän kasvun RRP-ohjelmaa. Selvityksen tavoitteena oli muodostaa ajantasainen kokonaiskuva toiminnanohjauksen nykytilasta ja tuottaa suosituksia kansallisten toimintamallien kehittämiseksi. Työn tulokset esiteltiin kommentointitilaisuudessa 13.5.2025.
Kolmivaiheinen toiminnanohjaus – mutta hajanaiset järjestelmät
THL tarkasteli toiminnanohjausta kolmella tasolla: strategisella, taktillisella ja operatiivisella. Strategisella tasolla painopiste oli palveluiden yhteensovittamisessa ja asiakkuuksien hallinnassa. Taktisella tasolla korostuivat palvelu- ja hoitoprosessien seuranta ja resurssioptimointi, kun taas operatiivisella tasolla kyse oli tuotannon reaaliaikaisesta ohjauksesta ja ammattilaisten tehtävien hallinnasta.
Selvityksen mukaan hyvinvointialueet kokevat, että asiakaslähtöinen palveluketjujen hallinta on tärkeää, mutta nykyiset järjestelmät tukevat vain pistemäisesti eri palveluprosesseja. Näin ollen kokonaiskuvaa ja koordinoitua asiakkuuden ohjausta on vaikea toteuttaa tehokkaasti.
Haastattelut valottivat arjen haasteita
Selvitystä varten haastateltiin 42 asiantuntijaa 13 hyvinvointialueelta. Haastatellut toimivat muun muassa tietohallinnossa, tietojohtamisessa ja sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamistehtävissä. Haastatteluissa nousi esiin järjestelmien pirstaleisuus, puutteet yhteisissä käsitteissä ja tietovirroissa sekä vaikeudet saada reaaliaikaista tilannekuvaa palvelutuotannosta.
Yhteistä hyvinvointialueille on pyrkimys kohti parempaa tietojohtamista ja analytiikkaa, mutta käytännön toteutus on vielä hajanaista. Erityisen haavoittuvassa asemassa olevien monipalveluasiakkaiden ohjaus on yksi kriittisistä kehityskohteista.
Kohti kansallisia toimintamalleja
THL:n rooli on määritellä kansalliset toimintamallit, jotka tukevat palveluketjujen ohjausta ja toiminnanohjausjärjestelmien kehittämistä. Näihin malleihin sisältyvät esimerkiksi yhtenäiset käsitteet, prosessikuvaukset, tietovirrat ja järjestelmäarkkitehtuurit. Tavoitteena on luoda yhtenäisiä rakenteita, jotka mahdollistavat paremman tiedolla johtamisen, tehokkaamman resurssien käytön ja sujuvammat asiakaspolut.
Selvityksen pohjalta THL laatii toimenpidesuosituksia ja jatkaa yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa tukien näiden käyttöönottoa ja toimeenpanoa.
Yhteenveto
THL:n selvitys osoittaa selkeästi tarpeen valtakunnallisesti koordinoidulle kehitystyölle toiminnanohjausjärjestelmien saralla. Hajanaiset käytännöt ja järjestelmät hidastavat tavoitteiden saavuttamista, erityisesti kun puhutaan monipalveluasiakkaiden kokonaisvaltaisesta ohjauksesta. Kansallisten toimintamallien määrittely ja käyttöönotto ovat keskeisiä askelia matkalla kohti vaikuttavampaa, tietoon perustuvaa ja asiakaslähtöistä palvelujärjestelmää.